Nieuw?

Je maakt op deze pagina met tekst en beeld kennis met ons. Dat is online voor een kerkelijke gemeente best lastig, omdat het daarbij altijd gaan om mensen, hun geloof en dagelijkse leven. Een kerk gaat niet om het gebouw, maar om de mensen die in dat gebouw samen beleven.

Kerkdiensten
Er staat hier ‘kerkdienst’ boven, maar dat had ook ‘samenkomst’ of ‘eredienst’ kunnen zijn. Allemaal woorden die horen bij de bijeenkomst op zondagmorgen.

Tijdens de kerkdiensten, in de grote zaal
De mensen die de kerkdienst van begin tot eind volgen zijn in de grote zaal. Dat duurt ca. 1 – 1,5 uur, afhankelijk van de soort kerkdienst en het aantal onderdelen. Dat kan best lang zijn, bijvoorbeeld voor kinderen. Daarom beginnen we wel met z’n allen aan de kerkdienst, maar kunnen kinderen al snel naar een eigen bijeenkomst. Zoals de zondagsschool of bijbelklas.

Zingen, bidden, staan, zitten, luisteren, antwoorden, knielen….?

Misschien ben je weleens in een kerk geweest waarbij de aanwezigen ineens gingen staan of ineens met zijn allen iets zeiden. Of zonder duidelijk teken gingen knielen of ineens met zijn allen opstaan. Zomaar ineens en voor jou een beetje vreemd. Want wat moet je dan doen?

Zulke dingen zul je bij ons in de kerkdienst niet meemaken. Als het de bedoeling is dat iedereen gaat staan dan wordt daar duidelijk om gevraagd. Bijvoorbeeld “zullen we dit lied staande zingen?”. En meestal nog wat uitgebreider “we vragen u om dit lied, voor zover u dat kunt, staande te zingen”. Want als ineens opstaan of wat langer staan lastig voor je is, dan kun je gewoon blijven zitten.

Zingen
We zingen dus in de kerk. Liederen uit liedbundels zoals ‘Liederen voor de Gemeentezang’ of ‘Opwekking’. In die eerstgenoemde bundel staan de 150 psalmen die ook in de Bijbel staan. Maar met een beetje aangepaste tekst zodat die goed te zingen is. Verder staan er allerlei liederen in die door de eeuwen heen ontstaan zijn. En nieuwe liederen, die soms ook in ‘Opwekking’ staan. Een beetje dubbelop. ‘Opwekking’ krijgt er elk jaar weer een serie nieuwe liederen bij. Soms origineel gecomponeerd en geschreven in Nederland, soms een Nederlandse vertaling van een lied uit andere delen van de Wereld.

Het is handig als je die liedbundels hebt, ook om thuis nogeens de tekst van een lied te lezen dat je mooi vind. In de kerkdienst worden de liedteksten met een beamer groot geprojecteerd. Dus ook zonder liedbundel kun je meezingen. En eerlijk gezegd hebben lang niet alle mensen in de kerkzaal hun liedbundel bij zich…

Een deel van de liederen is goed te zingen met begeleiding door het orgel. Die ‘samenzang’ doen we dus met orgelklanken. Dat zijn meestal de wat oudere liederen. Andere liederen zijn goed te zingen met het combo, met daarin de piano/keyboard, drums en elektrische gitaar. Soms spelen ook andere muzikanten mee, bijvoorbeeld op een accordeon.
Als het even kan is de verdeling in ‘orgel’ en ‘combo’ begeleiding half – half. Zodat zowel de orgelliederen als de wat meer swingende nummers aan bod komen.

Bidden
Samen bidden vinden we belangrijk. Daarmee spreken we uit naar God wat ons bezighoudt. Wat we moeilijk vinden én waar we blij mee zijn. Op die manier maken we de verbinding tussen ons leven en God die ons hoort. Dat bidden doen we ook in een kerkdienst. Aan het begin met een gebed waarin we God vragen om bij ons te zijn en ons rust en aandacht te geven voor wat God ons zeggen wil. Dat ‘zeggen’ kan op allerlei manieren gebeuren. Het kan zijn door een lied dat ineens veel meer met je doet dan anders. Of door een gesprek na de kerkdienst bij de koffie. Of door de woorden die de voorganger spreekt.
Voorbede en dankgebed
Een ander onderdeel van de kerkdienst is ‘voorbede en dankgebed’. Dat gebed wordt vaak door een van de mensen gedaan die hoort bij het team dat deze gebeden voorbereidt. In het kerkgebouw ligt een gebedenboek waarin mensen kunnen opschrijven waarvoor zij gebed nodig hebben of waarvoor ze dankbaar zijn. Ook via andere kanalen krijgen we te horen waarvoor mensen graag willen dat gebeden wordt. Of wat de mooie gebeurtenissen of dingen zijn waarvoor mensen God willen danken. Die gebeds- en dankpunten worden met voorbede en dankgebed uitgesproken naar God. Degene die dat uitspreekt doet dat niet zozeer voor zichzelf, maar voor of namens anderen. Vandaar dat woord ‘voorbede’.
Bijbellezen
Als onderdeel van de kerkdienst worden ook een of meer gedeelten uit de Bijbel gelezen. Bijvoorbeeld door de voorganger of iemand die meegeholpen heeft om de kerkdienst voor te bereiden. Je kunt meelezen in je eigen Bijbel, maar de tekst die gelezen wordt komt ook via de beamer groot in beeld. Een lastig puntje daarbij is soms dat er meer dan één bijbelvertaling is.

In de afgelopen eeuwen is de Bijbel vertaald naar het Nederlands, vanuit de oude talen waarin de boeken in de Bijbel lang geleden geschreven zijn. En daarna zijn die bijbelboeken nogeens vertaald en nogeens, om beter aan te sluiten bij de veranderingen die de Nederlandse taal doorgemaakt heeft. Bepaalde woorden en begrippen die in de 17e eeuw heel gebruikelijk waren kennen we nu eigenlijk niet meer. Dat geldt ook voor de woorden en taal in de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Daardoor zijn er nu mensen die graag de Statenvertaling lezen, dat is de oudste vertaling in het Nederlands, of de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) van 2021. Of een van de andere vertalingen zoals de Herziene Statenvertaling, de Groot Nieuwe Bijbel, de Willibrord vertaling, de Bijbel in Gewone Taal etc.

Preek
Een ‘preek krijgen’ klinkt in het dagelijkse leven niet zo positief. Dat betekent zoiets als het aanhoren van een behoorlijk hard gesproken opsomming van je fouten of wat je anders moet doen. Zo is de preek in onze kerkdienst niet. Misschien is ‘preek’ ook niet het juiste woord omdat dat klinkt als eenrichtingsverkeer. De voorgangers in onze kerkdiensten vragen regelmatig om een reactie vanuit de zaal. Bijvoorbeeld op een vraag, of om een mening over een bepaalde uitspraak.
Sommige voorgangers gebruik ook de beamer voor het tonen van beelden of aandachtspunten om de informatie die zij willen doorgeven duidelijk te maken.
Crèche tijdens de kerkdiensten
Voor de allerjongste kinderen, tot ongeveer 4 jaar, is er een crèche op zondagmorgen tijdens de kerkdienst. Zij kunnen daar al voordat de kerkdienst begint terecht. In de crècheruimte zijn speelgoed voor de wat grotere kinderen en een box of speelkleed voor de allerkleinsten. Ervaren leidsters zijn bij de kinderen aanwezig en helpen met spelen, wat eten en drinken en lezen ook voor.
Zondagsschool
De zondagsschool is voor kinderen van 4 tot 12 jaar oud. Zij beginnen samen met de andere mensen in de grote zaal de kerkdienst. Al vrij snel na de start van deze kerkdienst gaan ze naar de zondagsschool toe. En ze komen weer terug in de grote zaal net voordat de kerkdienst eindigt en de voorganger de zegenbede uitspreekt.

Bij de zondagsschool zijn er leuke activiteiten waarbij je niet stil hoeft te zijn, zoals tijdens een kerkdienst. Samen met andere kinderen worden wat liedjes gezongen of beluisterd. Ook kan een filmpje bekeken worden op het digiboard. Vaak worden ook knutselwerkjes gemaakt. En als het mooi weer is kan er ook gespeeld worden in de speeltuin in het park achter het kerkgebouw.

Bijbelklas
Jongeren vanaf 12 jaar zijn tijdens de tijd van de kerkdienst welkom in de bijbelklas. Inderdaad gaat het dan ook over de Bijbel en dan vooral over de praktische toepassing nu. En de ervaringen en vragen van jongeren daarbij. Gesprek en uitwisseling van ideeën zijn daarbij belangrijk. Soms komt een ouder lid van de gemeente langs om haar of zijn levensverhaal te vertellen.
Collecte
Tijdens of na de kerkdienst zijn er collectes. Er wordt geld opgehaald met een collectezak die door de mensen aan elkaar doorgegeven wordt. Of die collectezak is aanwezig bij de uitgang van de zaal. In de collectezak kun je geld doen en omdat het een vrij diepe zak is kan niemand anders zien wat jij geeft. Maar geven hoeft niet. Je kunt de collectezak ook gewoon doorgeven.

Een andere mogelijkheid is geven via de Givt app. Dat is een digitale geefmogelijkheid via een app op je smartphone. Je kunt daarmee een bedrag geven direct vanaf je bankrekening.

Meestal zijn er twee collectes, met elk een eigen doel. Bijvoorbeeld voor de normale kosten die een kerkelijke gemeente maakt. Zoals voor de verwarming, licht, koffie of het lidmaatschap van de Unie. Die Unie is een vereniging van Baptistengemeenten in Nederland, die allerlei taken centraal regelt.

Een collecte kan ook zijn voor diaconale doelen. Dat zijn organisaties of activiteiten die als taak hebben om hulp te bieden aan mensen die hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld het helpen met een voedselpakket of boodschappenpakket voor mensen in Pernis die het financieel moeilijk hebben. Of de organisatie Mercy Ships die met ziekenhuisschepen vaart naar de armste landen in Afrika om daar medische zorg mogelijk te maken door training en operaties. Chirurgische zorg maakt deze organisatie toegankelijk voor de allerarmsten.

Avondmaal in de kerkdienst
Iedere eerste zondag van de maand is het avondmaal onderdeel van de kerkdienst. Op zondagmorgen een avondmaal, hoe zit dat? Daar is geen korte en eenvoudige uitleg voor.

Het avondmaal wordt ook wel ‘viering van de maaltijd van de Heer’ genoemd. Daarmee herdenken we de maaltijd die Jezus, de Heer, had met zijn trouwe vrienden in de avond of nacht vlak voordat hij werd gevangengenomen. Daarna werd hij gedood door kruisiging en begraven. En na drie dagen is Hij uit de dood opgewekt. De dood is daarmee overwonnen.

Tijdens die maaltijd heeft Jezus uitgelegd wat er met Hem zou gebeuren. Hij vierde met zijn trouwe vrienden de pesachmaaltijd en verlangde ernaar om met zijn vrienden die maaltijd te eten, voordat de tijd van zijn lijden zou beginnen. Hij zei onder andere dat één van zijn vrienden aan tafel hem zou uitleveren, aan zijn vijanden. En hij legde uit waarom dat moest gebeuren.

Pesach was en is in de Joodse religie een feest om de bevrijding van het Joodse volk uit hun slavernij in Egypte te herdenken. Als onderdeel van Pesach wordt ook een lam geslacht als offer, om alle zonden te vergeven. Dat gebruik staat in Joodse wetten als voorschrift. Die wetten en voorschriften worden als het ‘oude verbond’ tussen mensen en God gezien. Daarin zijn onder andere offers nodig om zonden te vergeven. Omdat het mensen niet lukt om altijd volgens die wetten te leven en doen. Mensen zondigen tegen die wetten. Offers zoals het offeren van een lam, zijn daardoor telkens weer nodig om zonden te vergeven.

Jezus brak tijdens die pesachmaaltijd een brood en deelde dat uit. Daarbij vertelde hij dat het brood zijn lichaam is dat gegeven wordt. Hij liet ook een beker wijn rondgaan, waarbij hij zei dat het zijn bloed was dat wordt uitgegoten. Daarmee wordt een nieuw verbond gesloten, zei Jezus. Een nieuw verbond tussen God en de mensen. Jezus gaf de opdracht om dit telkens opnieuw te doen om Hem te gedenken.

Daarom vieren we in de gemeente regelmatig het avondmaal. Om aan die opdracht te voldoen en telkens weer te gedenken dat Jezus het offer gebracht heeft waardoor er een nieuw verbond met God is voor alle mensen.

Het avondmaal is dus niet zomaar een maaltijd waaraan je gedachteloos kunt meedoen. Meedoen betekent dat je mee wilt gedenken. En dat je ook verklaart dat voor jou dat offer van Jezus nodig is, om de zonden die tussen jou en God staan weg te nemen. Bij het begin van het avondmaal tijdens de kerkdienst wordt dat ook in de uitnodiging genoemd. Mensen die ervan overtuigd zijn dat Jezus ook voor hen dat offer gebracht heeft, worden uitgenodigd om aan het avondmaal mee te doen.

In onze gemeente worden stukjes brood gedeeld en in kleine cupjes wordt druivensap gedeeld. Wijn is niet voor iedereen iets wat ze zomaar willen of kunnen drinken. Bijvoorbeeld omdat ze met veel moeite een alcoholverslaving hebben overwonnen. Daarom is er bij onze avondmaalsvieringen druivensap.

Als je in een kerkdienst bent waarin het avondmaal gevierd wordt hoef je dus niet aan het avondmaal mee te doen. Je kunt gewoon aanwezig zijn en de schaal met stukjes brood of de cupjes druivensap doorgeven.

Koffie na de kerkdienst
Na de kerkdienst is er koffie en thee en sap of limonade vooral voor de kinderen. Als iemand wat te vieren heeft, bijvoorbeeld een verjaardag of jubileum, is er vaak ook iets lekkers te eten bij.
Na de kerkdienst kan er dus nog samen gepraat worden bij een kop koffie of thee. Over wat er in de kerkdienst aan de orde geweest is of hele andere zaken die mensen bezig houden.

Adres

Baptistengemeente Pernis
Gemeentecentrum "De Heuvel"
Ring 322
3195 XS Pernis
KvK nummer: 76461645

Contact opnemen

E info@baptistenpernis.nl
W baptistenpernis.nl

Contactpagina